Dashboard lampjes, hoe ga jij om met sensaties en prikkels?

donderdag, 26 februari 2015

waarschuwingslampjesStel je eens voor je rijd in een auto. Je bent onderweg naar en afspraak of een vergadering en over ongeveer 50 km rijden is de aankomt. Op het dashboard zie je opeens een rood lampje knipperen.Je weet niet wat het is maar het knippert. Je ziet een bord langs de weg staan waarop staat dat er over 3 km een benzinepomp is en over 50 km de volgende benzine pomp.

Wat doe je?

Er zijn gemiddeld twee verschillende reacties die ik krijg als ik dit aan een cliënt vraag.

Reactie 1

De cliënt stop bij de benzine pomp. (Omdat hij of zei bang is voor schade aan de auto en wil voorkomen dat de auto kapot gaat).

Reactie 2

De cliënt rijd door (deze neemt daarmee het risico dat er onderweg iets stuk kan gaan). De volgende vraag die ik daarna stel is: En hoe doe je dit als het om je lichaam zou gaan?

Ben jij vandaag binnen je grenzen en respectvol met jouw lichaam omgegaan? (Ook met wat je er in stopt?)

“Niet zeuren maar door gaan”

“Niet klagen maar dragen”

De ervaring leert dat mensen beter om gaan met de signalen van hun auto dan naar de signalen van hun lichaam luisteren. En dan te bedenken dat een auto vervangbaar is en een lichaam helaas niet…Signalen van je lichaam zijn als de lampjes op je dashboard. Als je er niet op let krijg je de informatie ook niet binnen. In een auto met afgeplakte dashboard lampjes en meters rondrijden zou vreemd zijn. Maar in het lichaam bewust voelen van (alarmerende) sensaties en prikkels dat proberen we te vermijden.

Stress, heftige emoties,trauma in het algemeen maar vooral niet verwerkte traumatische ervaringen uit de jeugd geven (nare, vreemde, onbekende) prikkels en sensaties af in het lichaam. We proberen deze prikkels zoveel mogelijk uit te schakelen. Door van het probleem weg te gaan of door van de sensaties weg te gaan of er tegen te vechten. En als dat vermijden niet lukt kunnen we zelfs volledig uit verbinding met ons voelen te gaan. Het gevolg we verliezen soms bewust maar vaak ook onbewust het contact met ons lichaam.

Hierdoor is het moeilijk om binnen je grenzen te blijven en goed voor jezelf te zorgen.

Naast o.a. trauma behandeling organiseer ik daarom de workshops gronden , grenzen en communicatie. Deze workshops ondersteunen bij gebrek aan lichaamsbeleving klachten als gevolg van verlies van gronding stress en of omgaan met sensaties als gevolg van heftige emoties. Ze vervangen geen therapie!

In mijn therapeutische sessies komen deze thema’s ook aan bod maar dan wel aangepast op de situatie of het trauma waar aan gewerkt wordt.