Emoties – Impulsen tot handelen

vrijdag, 20 maart 2015

imagesF6MCXID8 (2)Emoties zijn impulsen tot handelen. Daniel Goleman noemt emoties een kant en klaar plan om het leven het hoofd te bieden.
Het woord Emotie komt van het Latijnse woord ex movere en dat betekent uit bewegen. Je zou het kunnen vertalen in: “door in beweging te komen worden emoties geuit”.

Dieren reageren instinctmatig. Als er gevaar is rennen ze weg of gaan ze over tot de aanval (vechten of vluchten) en in extreme situaties bevriezen ze van angst.

Mensen reageren zowel fysiek als energetisch primair. Er is echter bij mensen een sociale component, die door de evolutie heen ontstaan is, die maakt dat mensen zich aanpassen. Wij zijn “beschaafde” mensen en hebben ons vanuit onze opvoeding aangepast gedrag aangeleerd om ons aan te passen aan de “groep”. Dit doen we om veilig te zijn. Daar hoort het direct uiten van “heftige” emoties als woede of verdriet niet altijd bij.
Dit maakt dat we na een woorden wisseling er niet op los slaan maar nadenken en besluiten onze woede in te houden. Als we dan ook nalaten onze grenzen aan te geven en de bijpassende woorden inslikken wordt de energie die vrij gemaakt was om te handelen opgeslagen in het lichaam.
Heftige emoties ontstaan als een niet verwerkt moment(en) uit onze jeugd ( innerlijk kind trauma) wordt aangeraakt (Hoe een innerlijk kind trauma energetisch werkt heeft Marianne Looij beschreven http://www.heremitage.nl/publicaties/emoties-die-je-niet-onder-controle-krijgt/).
Dit inerlijk kind trauma kan zo heftig zijn dat het inhouden van een reactie (= emoties uiten) niet meer mogelijk is. Als dan deze vaak stortvloed van ingehouden emoties ongewenst vrijkomt voelt het voor de omgeving en voor de persoon zelf als kinderachtig omdat ze voorkomen uit het geraakte innerlijk kind trauma. Als het in zo’n situatie mogelijk is terug te keren in het volwassen zelf dan kunnen we de emoties alsnog verwerken. Maar als de emoties worden ingehouden en we ons opnieuw aanpassen dan zullen de emoties niet verwerkt worden. We geven hierbij geen vorm aan de oorspronkelijke impuls en de energie ervan blijft vast zitten in het lichaam. Hierdoor kan de lading (energie) niet wegvloeien / ontladen.

Als voorbeeld: als de emoties niet gepast of te heftig zijn proberen we deze in te houden door het op elkaar klemmen van de kaken, het aanspannen van de buik en het knijpen van de handen tot vuisten en in extreme situaties splitsen we de heftige gevoelens af en slaan ze op in het onderbewuste. Hierdoor komen deze (onverwerkte) emoties vast te zitten in het lichaam omdat ze vast gezet worden met spierspanning en vormen zo blokkades. Deze blokkades stagneren de levensenergie ( aura en chakra systeem) met als gevolg allerlei klachten zoals o.a. vermoeidheidsklachten, niet goed meer kunnen voelen van lichaam en of gevoelens, verlies van gronding, chronische spierklachten enz.. Vaak hebben we geen idee meer van de oorsprong van deze blokkades. Vooral als ze voortkomen uit onverwerkte emoties uit onze jeugd.

Helend Bewegen lost blokkades op door middel van het vorm geven aan de oorspronkelijke (primaire reactie) beweging waardoor de vast gezette emoties veilig worden geuit. Hiervoor word healing en lichaamswerk gebruikt waarna de vrijgekomen energie afgevoerd wordt. Ook worden nieuwe adequate strategieën (volwassen) aangeleerd en geoefend. Deze zijn vanuit het beschadigde innerlijk kind niet tot ontwikkeling gekomen. Hierdoor kan de levensenergie weer vrij stromen.