Emoties
zaterdag, 5 november 2022Emotie betekent in beweging.
Een kind heeft emoties maar kan deze nog niet relativeren. Het denken en beredeneren ontwikkeld pas later. Een baby is nog een en al gevoel. Bij overspoeling door te veel prikkels van buiten af of sensaties van binnenuit kan een kind zich alleen maar verkrampen als vorm van verzet of terug trekken uit het gevoel. Weg uit het bewust beleven van het lichaam. Weg uit de gronding
Dit zijn verdedigingsmechanismen die een gewoonte= overlevingsreaktie, kunnen worden. Een emotie leert ons over het effect vd omgeving op ons.
Een emotie heeft direct effect op het lichaam. De vagale zenuw reageert direct bij te veel spanning, buiten het bewuste denken om, op de emoties. Het doel van een emotie is om het lichaam voor te bereiden om over te gaan in aktie om indien nodig veiligheid te creeeren. Aktie ontstaat vanuit de vagale zenuw zoals : vechten , vluchten en pleasen of verlammen.
Een kind is bij overspoeling door sensaties of emoties onvoldoende instaat zichzelf veiligheid te bieden. Heeft daarvoor de ouder nodig. Soms geeft de ouder een andere oplossing dan wat goed is voor het kind. Zoals niet klagen maar dragen doe je best dan komt het wel goed of leren vermijden en niet op te lossen vanuit onmacht enz..
Bij overspoeling als gevolg van een stressvolle situatie heeft het support van een aanwezige volwassene nodig. Ontbreekt die veiligheid dan zal het verkrampen, de emoties en gevoel wegdrukken met als gevolg bijv. Door zetten en niet voelen, depressie, angst, paniek, agressie, onrust of schuldgevoel.
Als dit zich regelmatig herhaald ontstaat er een reactie patroon. Zoals chronische depressie of chronische angst enz….
Door het onderliggende probleem wat zoveel emotie en spanning oproept op te lossen en de emotie op een veilige manier te leren uiten ipv weg te drukken doorbreek je het patroon en creëer je herstel.