Blog

Energie te kort? Laden of ontladen.

zaterdag, 5 november 2022

Ik gaf een workshop gronden en merkte op dat er in de groep deelnemers mensen zaten die het fijn vonden om te ontladen door te gronden maar dat er ook iemand in zat die zichzelf zo leeg voelde en alleen... Lees meer »

Emoties

zaterdag, 5 november 2022

Emotie betekent in beweging. Een kind heeft emoties maar kan deze nog niet relativeren. Het denken en beredeneren ontwikkeld pas later. Een baby is nog een en al gevoel. Bij overspoeling door te veel prikkels van buiten af of sensaties... Lees meer »

Gronden is:

woensdag, 31 augustus 2022

Gronding = aanwezig zijn in het nu, in je lichaam en de aanwezige sensaties, emoties en spanning kunnen reguleren. Het verlies van gronding geef ik regelmatig weer in de vorm van deze metafoor: Stel je eens voor dat je in... Lees meer »

Herstellen uit vechten /vluchten/ verlammen van angst.

dinsdag, 10 mei 2022

Heb je wel eens van de  polyvagaal theorie gehoord? Misschien wel eens van vechten, vluchten of verlammen. Dat is waar die theorie over gaat. Onze hersenen en zenuwstelsel hebben een ingebouwd beveiligingssysteem wat ons beschermd bij gevaar of pijn. Een... Lees meer »

Innerlijk kind reaktie

zaterdag, 26 september 2020

Als een emotie te hoog oploopt en lijkt op iets wat je in je verleden hebt ervaren maar nog niet verwerkt kan een innerlijk kind (een bewustzijnsdeel)  reactie ontstaan. Wat dit uitlokt is meestal een trigger. De trigger is dat... Lees meer »

Grondende oefening 2

donderdag, 9 april 2020

Gedachten hebben invloed op je lichaam. Je lichaam reageert op een gedachte of deze nu waar is of niet. Spanning en stress als gevolg van angstige, verdrietige en of nare situatie of gedachten, of ze nu waar zijn of niet,... Lees meer »

Vechten, vluchten, verlammen

donderdag, 14 november 2019

Vechten vluchten of verlammen van angst. Reacties vanuit onze hersenen en het energetische systeem op gevaar.Mensen reageren op dezelfde manier als dieren als de hersenen door een te grote spanning/ lading overschakelen naar overlevenDit filmpje laat zien dat deze Impala... Lees meer »