Grondende oefening 2
donderdag, 9 april 2020Gedachten hebben invloed op je lichaam. Je lichaam reageert op een gedachte of deze nu waar is of niet. Spanning en stress als gevolg van angstige, verdrietige en of nare situatie of gedachten, of ze nu waar zijn of niet, geven een fysieke reactie en die vinden we meestal moeilijk om te verdragen. Inwendig vechten we er dan tegen door bijv. spanning op onze spieren en organen te zetten. Of het gevoel te vermijden door afleiding te zoeken zoals door veel te gaan doen, meer te gaan eten , ons op anderen te richten, roken, video games te spelen enz.. We houden daarmee het ongemakkelijke gevoel geparkeerd. Dat kost veel energie en geeft ook een onrustig gevoel en om dat gevoel te vermijden gaan we weg van het voelen van het lichaam. Bij trauma of extreme spanning gaan we als gevolg van het te veel spanning automatisch weg uit het voelen van het lichaam. Dat is een zelfbescherming vanuit het vechten of vlucht systeem van het lichaam. Je zou het kunnen omschrijven als de aardlek schakelaar die bij een te hoge spanning omslaat waardoor de verbinding met het lichaam (door energetisch uit gronding te gaan) wordt verbroken.
Het stel van de mate van gronding helpt je terug te komen in het hier en nu en de spanning te laten zakken. Door gronding kan de stress en spanning weg vloeien en daardoor kan je de spanning op de spieren en organen los laten. Soms is er meer nodig en is het goed om aan de onderliggende gedachten, angsten en of het energetische te werken om tot herstel te komen. Daarom pas ik in mijn behandelingen ook energetische healing toe.
Het toepassen van een grondende oefening draagt bij aan herstel van uit spanning angsten en stress en het herpakken van je rust.
Een simpel toepasbare oefening om te gronden:
Leg je hand met de handpalm op de stoel onder je billen en ga op je hand zitten. Voel met je aandacht in je hand de textuur van de stoel. Bijv of deze van stof leer of ander materiaal is? voelt het materiaal warm koud hard of zacht. Concentreer via je hand daarop. Vervolg je aandacht in je benen/bil. Voel aan je been/bil dat je op je hand zit. Voel of deze warm of koud is. Merk je knokkels dat je op je knokkels zit op? Dan richt je aandacht op je hand merk het gewicht wat er op zit op. Hoe voelt het aan je hand dat je er op zit? Haal nu je hand onder je vandaan en herhaal het zelfde met je andere hand. Als je dat hebt gedaan zit je weer op twee billen. Merk nu een op of je anders zit dan voor het toepassen van de oefening? Wat is er anders? Het kan dat je merkt dat er meer aandacht in je benen is ontstaan of dat je dieper in de stoel bent gezakt. Het kan dat je ademhaling rustiger is geworden of je schouders zijn gezakt . Of je meer rust ervaart. Wat merk je op? Deze veranderingen zijn ontstaan als gevolg van het grondende effect van deze door mij bedachte oefening.
Succes met oefenen.