Gronding een oefening die je kan gebruiken om jezelf te gronden

zondag, 22 maart 2020

Gronding.

Als je in je lichaam aanwezig in je gronding bent dan ervaar je een mentaal, fysiek, emotioneel en energetische balans. Je kan dan bij een stootje de klap opvangen. Net als een duikelaar waar het gewicht onder in zit zal je als je uit evenwicht raakt door je gronding weer in je balans terug komen

Als je in je hoofd zit en uit verbinding bent met je gevoel. Zit het zwaarte punt in je hoofd, het oplossend denken en piekeren. Dan zal je letterlijk en figuurlijk omvallen als je uit balans raakt.Gronding helpt spanning en stress te ontladen.

Ik ga een oefening door mij ontwikkeld om jezelf te gronden met jullie delen.

Druk je tong eens tegen je gehemelte en laat hem daarna onder in je mond los neer vallen. Herhaal dit nog een keer en merk eens met je aandacht op wat er veranderd in je lichaam nu je dit doet. Misschien adem je door, ontspant je kaak of zakken je schouders of misschien beweegt het in je borst of ribben.

Ga met je aandacht mee van je mond door je nek en zo door je lichaam naar beneden. Tot hoever zakt de spanning?

Je kan de oefening herhalen nu met je tong tegen je voor tanden duwen en weer los laten. Volg wat er gebeurd in je lichaam. Is het nu het zelfde of toch iets anders dan met je tong tegen je gehemelte? Merk het op zonder iets te willen veranderen.

Herhaal nu nog 1x de oefening maar nu met je tong achter in je keel. Als of je water tegen houd met je tong. Merk eens op hoeveel spanning dit geeft en waar in je lichaam. Merk op wat er veranderd als je de tong weer onder in je mond los laat. Zak opnieuw met de beweging en aandacht mee in je lichaam.

Merk nu eens op hoe het voor je voelt. Is je ademhaling verbeterd, zijn je schouders losser? Voel je rust in je hoofd en misschien beide benen steviger op de grond. Dan is je gronding verbeterd.

Je kan deze oefening wanneer je maar wilt gebruiken.